Latest News: The Great Trubulation


Greetings with Matthew 10:12,13
Author Message
Janos
Member


Posts: 36
Group: Registered Plus
Joined: Aug 2010
Status: Offline
Post: #1
Greetings with Matthew 10:12,13

Greetings,
My name is Janos (John), I'm from Romania.
Peace and grace! 2Cor. 13:11
Janos


http://hourglass2outpost.com/forum/index...ead&id=861
http://www.codexsinaiticus.org
08-23-2010 07:06 PM
Find all posts by this user
gogh
Participator


Posts: 3,239
Group: Moderator
Joined: Dec 2006
Status: Offline
Post: #2
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

Greetings and welcome Janos

:welcome:

Christian love,

gogh


"......."This is my Son, whom I have chosen. Keep listening to him!" Luke 9:35
08-23-2010 07:25 PM
Find all posts by this user
wolfie
Member


Posts: 2,731
Group: Registered Plus
Joined: Dec 2006
Status: Offline
Post: #3
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

Hi Janos--welcome to paradise cafe--and peace and grace to you too... :love:


''In the midst of winter I finally learned that in me there was an invincible summer.'' Albert Camus

''live simply, speak kindly, love unconditionally''
08-23-2010 07:51 PM
Find all posts by this user
isomam
In Spite of Many and Much


Posts: 2,239
Group: Registered Plus
Joined: Dec 2006
Status: Offline
Post: #4
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

hi janos. :hibye: welcome to paradise cafe. :thumbup:


Christ Jesus came into the world to save sinners. Of these I am foremost.--1 Timothy 1:15.

Above all things, have INTENSE Love for one another.--1 Peter 4:8.

Sanctify the Christ as Lord in your hearts. ... Hold a good conscience.--1 Peter 3:15, 16.

TRUTH IS SIMPLE.
08-23-2010 08:07 PM
Find all posts by this user
Resolute
politicus incorrectissimus in extremis


Posts: 1,883
Group: Moderator
Joined: Dec 2006
Status: Offline
Post: #5
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

So good to have you join us, John. I hope you enjoy our conversations and feel free to join it.:giverose:

Please make yourself at home, bro!

christian love,
Rez


When bad men combine, the good must associate; else they will fall one by one… – Edmund Burke
08-23-2010 08:53 PM
Find all posts by this user
e-magine
Disciple of Newness


Posts: 2,488
Group: Registered Plus
Joined: Dec 2006
Status: Offline
Post: #6
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

welcome Janos!!
Please explain to us what happened with Jehovah's Witnesses in Romania that devided them?


avatar:
Henry Ward Beecher-1872 Preacher of Plymouth Church, Brooklyn, in his home later bought by C.H. Russell.
He is looking at the Brooklyn Bridge,,,, is it the way into, or, out of Brooklyn for you?
08-23-2010 09:00 PM
Find all posts by this user
Janos
Member


Posts: 36
Group: Registered Plus
Joined: Aug 2010
Status: Offline
Post: #7
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

e-magine Wrote:
welcome Janos!!
Please explain to us what happened with Jehovah's Witnesses in Romania that devided them?


Thank you for all!

Not only in Romania. This split was in the communist European states, in special in Central and Est Europe, and a little split in Italy. Here is a document in Romanian, if you will translate it, inside is one part of the answer. I have this document in Hungarian also. Good reading!


Text in Romanian

Prigonirea martorilor lui Iehova in Ungaria

Nota: Acest material este partea unui interviu (cu un fost agent din siguranta statului Ungar). Acest interviu a fost facut de un martor al lui Iehova, activ, iar dupa 3 ani a fost pus la dispozitia noastra (este vorba de un grup numit Cercul Prietenesc Al Cercetatorilor Bibliei, un grup contrar martorilor lui Iehova, grup acum defunct).

Anii cinzeci

- De ce a reprezentat un pericol pentru Republica Populara Ungaria cei aproximativ 2-3000 de martori ai lui Iehova?
- Pe atunci a fost o situatie ascutita, un adevarat razboi rece. Despre martorii lui Iehova doar atata stiam, ca au venit din America, de la dusman. Foloseau carti si ziare americane, pe care atunci le consideram propaganda vrajmasa. Desi pe atunci nu se recunostea, in 1998 ne-au confirmat spusele. In Sala De Congres, construita in Csepel am privit expozitia ce arata cei 100 de istorie. La inceput nici nu mi-a venit sa cred, dar chiar martorii lui Iehova au pus la expozitie o caricatura despre Armata Rosie care a cotropit Ungaria in 1956, aparut in Treziti-va (o revista a martorilor lui Iehova). Dupa aceasta nu au fost neutrii, ci au fost impotriva noastra. Pe de alta parte, intotdeauna aveau material imprimat. Se facea in spate contrabanda si lucrare de tiparire ilegala. Si asta era incalcarea legii, pe care din oficiu era obligatia statului sa o reprime. Toate acestea aratau spre o puternica organizare si sprijin material din spate, dupa care noi pe atunci am crezut, ca este sprijinul CIA. Astazi, poate ca se pare de ras, dar atunci era serios. Pana in 1964 si eu am crezut cu sfintenie, ca martorii lui Iehova si CIA sunt in stransa legatura intre ei.

- Ce plan ati facut?
- Am avut o parere unitara, ca ar trebui legalizati, prin ceva metoda linistita, dar pentru asta noi eram putini. Cand am adus vorba superiorului meu, atunci a crezut, ca este sub o proba, si daca va raspunde rau, o sa fie arestat. Trebuia sa pornim sa facem rost de informatii. Am facut cerere in scris, pentru aprobare, ca sa pot discuta cu membrii inchisi, pentru care nu am primit raspuns. Plictisit de atata asteptat, am apelat la protectii si cunostinte, prin care am intrat intr-o inchisoare. Am rugat pe ofiterul care m-a gazduit, sa-mi aduca in fata mea pe cel mai simplu si prost martor al lui Iehova. Am crezut ca il pot ademeni sa colaboreze cu noi, dar nu am reusit. Dar ceva putin totusi am aflat despre martorii lui Iehova. Peste putin timp am calatorit la soacra mea si acolo am discutat cu preotul catolic. Deoarece aflasem in inchisoare ca martorii lui Iehova ies din biserica. Preotul mi-a spus o sumedenie de lucruri despre ei si a acceptat sa colaboreze cu noi. Acest preot pana in 1956 ne-a pus la dispozitie foarte multe informatii folositoare. Asa s-a nascut ideea, ca ar trebui divizati din interior.

- A fost pus in aplicare acest plan?
- In Ungaria nu pe deplin, dar si acel putin a fost cu succes. Am incercat sa le clintim supunerea fata de Centrul mondial. Pentru aceasta am folosit modalitatea de a ataca din interior schimbarile de invatatura care tocmai s-au facut (a dat si exemple, a mentionat si schimabrea cuvantului credinta cu religie).
O alta modalitate buna a fost, ca am chemat la discutie anumite persoane, care au fost supraveghetori, apoi le-am dat dumul fara motiv. Scapati din inchisoare asa de repede, nu prea au fost crezuti de adunari ca nu sunt oamenii nostrii. A fost unul care a cedat in credinta datorita pozitiei pe care a luat-o adunarea impotriva lui. Cel mai cumplit a fost cand am chemat pe cel osandit si l-am asezat. "Pe mata te lasam afara, si vei fi dat afara din adunare pentru asta. Cu nimic nu ii vei putea convinge ca nu esti omul nostru." Aceasta a fost cu succes, cu regularitate, dar nu am putut-o face de multe ori, pentru ca atunci toti ar fi fost eliberati. Cu alta ocazie, am facut sa cedeze unul cu o mare fraiereala. Un preot ne-a anuntat ca intr-o adunare a martorilor lui Iehova in curand o sa fie numit supraveghetor cineva. Am aranjat, ca in cel mai repede timp posibil sa isi insele nevasta cu o dama pe care am ales-o noi. Cand s-a produs evenimentul, l-am chemat. I-am spus ca am filmat totul cu un aparat secret si i-am comunicat locul si timpul. A refuzat colaborarea, iar in adunare si-a recunoscut pacatul si n-a fost numit batran. Cu adevarat m-as fi bucurat ca grupul sa fi posedat un aparat de filmat in secret, pentru ca pe atunci niciodata nu am vazut in viata mea asa ceva. A fost bloff totul.

- Ati avut oameni intrusi?
- Informatori? Nu asa ii numeam. Le spuneam agenti la lucratorii exteriori. Au fost, dar nu eu tineam legatura cu ei si nu eu i-am introdus inauntru. De obicei erau dintre aceia care erau deja martori ai lui Iehova si prin ceva i-am facut sa ne serveasca cu cate una sau doua chestiuni mici. Abia au fost cativa care au fost dintre cei introdusi de afara in adunare, dar si asa exagerez. De obicei procedeul era de a convinge un membru, ca sa ne ajute intr-o ocazie, caci a face sa colaboreze pe cineva pe termen lung nu era cu putinta. Ii spuneam ca respectivul dupa care filam umbla cu adevarat la prostituate si dorim sa il demascam. Ca acest fapt sa fie cunoscut, este si interesul adunarii. Iar colegul nostru de ocazie facea o relatare detaliata despre persoana, facea inregistrari mai bune ca unul profesionist in filaj. Cu ajutorul lui stiam unde se aduna supraveghetorii, unde este adunarea, ce se spune acolo, cand vine literatura, etc. Toate aceste informatii au ajutat la descrierea actiunilor organizatiei. Dupa cateva luni, ii spuneam martorului constiincios, ca am gresit: persoana filata de noi nu este un curvar. I-am multumit pentru lucrare, a ramas cu constiinta curata si a fost foarte binevoitor. Cei mai multi dintre ei, nici chiar in ziua de azi nu stiu ca au fost agenti. Daca am fi stiut despre cineva ca ar fi fost curvar, atunci profitand de informatia avuta, l-am fi cooptat sa ne fie agent.

Anii saptezeci

- A fost greu sa cooptezi pe cineva agent?
- La Oficiul Siguranta Statului s-a prevazut, ca este necesara cooptarea oamenilor. Era totuna ca cine, pentru ce, dar trebuia. De multe ori se trecea pe seama a cate cooptari am facut. Asa ca pe hartie am avut o multime de agenti martori ai lui Iehova, desigur ca in realitate nu. Era obiceiul de ai inscrie asa lovind pe burta, ca in ziua aceasta am cooptat un agent. In anii saptezeci am consimtit si asupra unui studiu biblic cu martorii lui Iehova, numai pentru aceea ca sa pot raporta superiorilor: am legatura activa cu ei. Au umblat la mine doi ani iar eu "zgariam" rapoarte in numele lor. Dupa fiecare astfel de studiu, mergeam cu sotia la o masa (restaurant) si decontam cheltuiala in acte, punand-o pe seama cheltuielilor legate de intalnire. Asta a fost cooptarea falsa, si am continuat sa faca lucrul acesta si dupa ce ne-am mutat in judet, dar pe atunci nu mai erau studii biblice.

- Cum devenea cineva agent fara sa stie?
- Pur si simplu asa ca un coleg se interesa, sau ca politist, ii ceream ajutorul in legatura cu un act criminal. Despre un om interesat, l-am facut sa creada ca este un criminal. L-am facut sa scrie un raport, cum se comporta persoana aceea in adunare. Asa am aflat ca unde si cand este in acel oras adunarea si cand si de unde au venit Turnurile. Pentru aceea nu am desfiintat baza de distribuite, ca sa monitorizam toata filiera de distributie a literaturii, din tara, dar asta nu am reusit datorita necooperarii armonioase a diferitelor structuri statale. A fost ca un coleg a jucat rolul unui om interesat si asa am ajuns la informatie.

- A fost cineva chemat din exterior (din alta tara)?
- Aceasta este cea mai costisitoare si scumpa cale de a strange informatii. Deoarece persoana in cauza mai traieste si acum, despre aceasta nu as dori a spune prea multe.

- Care a fost scopul observatiilor?
- Daca vreau sa spun adevarul, atunci nimic. Doar doream sa stim totul. Martorii lui Iehova nu erau dusmani, dar aveam probleme de legalizare. Daca stiu bine, trebuiau sa intre in Consiliul Bisericilor Independente, ca sa poata functiona si legal. Aceasta martorii lui Iehova nu doreau sa o faca. Au fost planuri cu privire la ce sa facem. O astfel de idee sau plan a fost sa le permitem adunarile pe plan local, iar lucrarea de predicare numai local si atat. Puteau functiona si nici nu trebuiau sa intre undeva. Dar in acest caz nu ar fi avut organizatie pe tara. O alta mare problema, ca daca nu este organizatie pe tara, atunci nu ar fi fost clara situatia locului de munca al acelora care indeplineau slujbe in cadrul bisericii (organizatiei). Daca cineva nu are (avea) loc de munca declarat, e KMK (inamic public care evita lucrul). Patronatul slujitorilor bisericesti (organizatiei) nu putea fi decat o organizatie bisericeasca. A treia problema serviciul militar. Rezolvarea care s-a propus ca solutie, sa primeasca ca sentinta inchisoare cu suspendare, de sub care puteau scapa in cativa ani. Dar asa nu puteau fi industriasi. Dar rezolvarea acestor probleme nu apartinea de noi, ci de conducerea statului. In 1988 in cele din urma s-a ajuns la un compromis: va fi organizatie bisericeasca pe tara, dar nu vor intra in Bisericile Independente; pensionarii au devenit slujitori bisericesti itineranti sau cei care nu erau pensionari slujeau doar la sfarsit de saptamana; deasemenea ramanea obiceiul inchisorii cu suspendare.


----

Persoana unui alt interviu ar fi fost domul (fratele) K., care s-a sustras dinainte unui interviu. A devenit agent al Sigurantei Statului fiind martor al lui Iehova. Astazi are mustrari de constiinta din cauza aceasta. Nu s-a reusit o discutie cu el, incercand de mai multe ori, din pricina obstacolelor de netrecut. In afara de familia sa, a informat despre toti. Cei de la siguranta, i-au dat voie sa nu informeze despre familia sa, desi acea familie a fost "cainele mare" pe care il vanau. K. era ruda cu acel frate care introducea clandestin literatura si cei din structurile statale nici macar nu banuiau. Trucul era simplu. Fratele avea un atelier de industrias, unde umblau multi.

----


(Despre diviziunile dintre martorii lui Iehova - un interviu cu un frate numit Adam)

Adam a cunoscut pe martorii lui Iehova in 1969. Dintr-o data a si ajuns in inchisoare, deoarece a refuzat satisfacerea serviciului militar, de unde s-a eliberat doar in 1972. Intre 1973 si 1998 a fost supraveghetor. Cine a trait in Romania ca martor al lui Iehova, acela stie, ca aceasta perioada a fost cea mai grea (inteleg pe 1973-1989). Prin 1973 organizatia a fost scindata in trei parti. Era o linie care a ramas credincioasa la Brooklyn, era o "specialitate" romaneasca si Credinta Adevarata, care s-au separat in 1963. Aceasta era o greutate in sine. A fost inca prigoana statului, 1975, si aceasta a fost din fundatie cam mult.
Din cauza 1975 multi au ramas dezamagiti, deoarece din previziunile organizatiei credincioase Brooklynului asa se putea deduce ca 1975 va aduce sfarsitul lumii, dupa care paradisul terestru. Atunci mai multi au trecut la Credinta Adevarata Martorii Lui Iehova, care nu au spus nimic despre 1975. Unirea celorlalte doua grupari de martori ai lui Iehova a inceput atunci si s-a produs in 1978. Aparent, aceasta a insemnat sfarsitul problemelor, dar s-a constatat repede, ca numai pentru conducerea martorilor lui Iehova din USA. Numarul adunarilor si cea a fratilor s-a dublat vazand cu ochii. Supraveghetorii si diaconii organizatiei rupte (sau ramase cum se spune acolo) nu mosteneau automat pozitia lor. Problema s-a rezolvat doar atunci, cand intre 1981-1983 multi dintre aceste persoane a primit inapoi slujirea.
Credinta Adevarata Martorii Lui Iehova pentru aceea au constituit o problema, pentru ca cei credinciosi Brooklynului nu puteau discuta cu ei principial. Dar, deoarece fiecare era ruda cu fiecare, totusi s-au produs schimbari de idei. Punctele de vederi exprimate de Credinta Adevarata, au inceput incet sa fie considerate obligatorii si pentru cei din organizatia "in ordine" (dans, verigheta). Asa crede ca a luptat pe front, pentru adevar. Poate ca nicaieri in lume nu a fost asa de puternica presiune interioara si exterioara, ca in Ardeal.
Aici am prins ocazia sa il intreb, in legatura cu afirmatiile celor de la Credinta Adevarata. Am fost curios sa aflu - era de ajuns ca cineva sa fie eliberat din inchisoare, daca se atasa de martorii lui Iehova "in ordine".
"Aceasta a fost ca si in prigoana nazista din al doilea razboi mondial. In publicatiile noastre si in cuvantari intotdeauna afirmam, ca puteau sa plece din taberele de concentrare, daca renuntau la credinta. Era adevarat pe jumatate. Daca cineva isi renega credinta, atunci pe hartie semna, ca de acum incolo este dispus sa satisfaca si serviciul militar. Adica era o renegare totala pentru a se putea obtine conditia eliberarii.”
„La fel era si aici. Trebuia acceptat ca cel din inchisoare rupe orice relatie cu cei din Credinta Adevarata Martorii Lui Iehova. Pentru al convinge spuneau sa se separe si sa vina la noi. Au venit, dar daca erau prinsi, atunci primeau din nou inchisoare si li se dadea o alta declaratie, ca sa rupa si cu noi legatura."

----

Dintr-un raspuns al unuia de la (Cercul Prietenesc Al Cercetatorilor Bibliei)

Despre aceasta tema, s-a strans mult material in acel timp, deoarece am mostenit material din trei surse, documente originale. Nu cateva, ci cutii care au fost descarcate in curtea mea, dintr-o dubita. Inca din toamna lui 1998 am primit un mail, daca intereseaza, deoarece documentele pentru stat erau fara de folos, erau clasate si acum trebuiau aruncate. Am spus da si intr-adevar, in cealalta zi au venit si au cladit din cutii un zid de trei metrii in curte. Din pacate au ramas doar cateva din ele. Cea mai mare partea s-a pierdut atunci, cand nu am avut unde sa dorm, dar nu a ajuns la gunoi. Doarme undeva, la cineva, in mare banuiesc la cine care a pus mana pe ele.

(...) Am citit toate documentele, am vorbit cu mai multi implicati. A fost la mine si un post de tv comercial, au scotocit luni de zile in material, au facut un documentar despre el. (...) Emisiunea n-a fost publicata in Ungaria, filmarile sunt la o femeie. De ani de zile cer o copie, dar inca nu a dat-o. (...)

Text in Hungarian

Jehova Tanúi üldözése MagyarországonMegjegyzés: Az alábbi írás egy riport részletei. A riportot egy akkor még aktív Jehova Tanúja készítette, majd 3 év elteltével a rendelkezésünkre bocsátotta.

Ötvenes évek

– Miért jelentett veszélyt a Magyar Népköztársaság számára a mintegy 2-3000 Jehova Tanúja?
– Akkoriban éles helyzet volt, igazi hidegháború. Jehova Tanúiról csak annyit tudtunk, hogy Amerikából jöttek, az ellenségtől. Amerikai könyveket és újságokat használtak, amit akkor ellenséges propagandának tekintettünk. Bár ezt akkoriban tagadták, 1998-ban igazolták állításunkat. Jehova Tanúi Csepelen épült Kongresszusi Termében megtekintettem a 100 éves múltjukat bemutató kiállítást. Először nem is akartam elhinni, de hát pont Jehova Tanúi rakták ki a kiállításra, hogy 1956-ban a Magyarországot lerohanó Vörös Hadseregről gúnyrajzot készített az Ébredjetek (Jehova Tanúi egy folyóirata). Ezek szerint nem voltak semlegesek, hanem ellenünk voltak. Másrészt mindig volt nyomtatott anyaguk. Csempészés és illegális nyomdai munka folyt a háttérben. Ez pedig bűncselekmény volt, amit hivatalból is üldöznie kellett az államnak. Mindezek már egy erős szervezettségre és anyagi háttérre utaltak, amiből mi akkoriban amerikai CIA támogatásra gondoltunk. Ma ez lehet, hogy nevetséges, de akkor ez komoly volt. 1964-ig magam is szentül hittem, hogy Jehova Tanúi és a CIA szoros kapcsolatban volt egymással.

– Milyen tervet készítettek el?
– Egységes véleményünk volt, hogy legalizálni kellene őket valami csendes módon, de ehhez mi kevesek voltunk. Amikor ezt megemlítettem elöljárómnak, akkor azt hitte, hogy ez valami próba, amire ha rosszul válaszol letartóztatják. Muszáj volt beindítani az információszerzést. Írásban folyamodtam engedélyért, hogy bebörtönzött tagokkal beszélhessek, amire nem kaptam választ. Megunva a várakozást protekciók, ismeretségek útján bejutottam egy börtönbe. Kértem az engem vendégül látó tisztet, hogy a legegyszerűbb és legbutább Jehova Tanúját állítsa elém. Azt hittem, hogy rá tudom venni az együttműködésre velünk, de nem sikerült. Valami keveset azért megtudtam a Jehova Tanúiról. Nemsokára leutaztam az anyósomékhoz, és ott beszéltem a katolikus pappal. A börtönben ugyanis megtudtam, hogy Jehova Tanúi kilépnek az egyházból. A pap rengeteget elmondott nekem róluk, és együttműködést is vállalt velünk. Ez a pap végül egészen 1956-ig nagyon sok hasznos információt juttatott el hozzám. Ezek alapján született meg az ötlet, hogy belülről kell bomlasztani.

– Végrehajtásra került ez a terv?
– Magyarországon nem teljes egészében, de az a kevés is eredményes volt. Megpróbáltuk megingatni a Világközpont iránti engedelmességet. Erre az volt a módszer, hogy az esetleg megtörténő tanításbeli változásokat belülről megtámadtuk (példákat mond, megemlíti a hitből vallássá válást is).
Másik jó módszer volt, hogy tárgyalni hívtunk be a cellákból egyes személyeket, akik felvigyázók voltak, majd szabadon engedtük ok nélkül. A börtönből hirtelen szabadulva nem nagyon hitték el a gyülekezetekben róluk, hogy nem a mi embereink. Volt olyan, akit a gyülekezet vele szemben tanúsított eljárása tört meg a hitében. A legborzasztóbb az volt, hogy behívtuk az elítéltet és leültettük. „Magát kiengedem, és majd a gyülekezete kizárja ezért. Semmivel sem fogja őket meggyőzni, hogy nem a mi emberünk." Ez rendszerint eredményes volt, de nem csinálhattuk meg sokszor, mert akkor mindenki kiszabadult volna. Másik alkalommal egy nagy átveréssel törtünk meg valakit. Az egyik pap jelentette, hogy Jehova Tanúi egyik gyülekezetében hamarosan felvigyázó lesz valaki. Megszerveztük, hogy a lehető leghamarabb csalja meg a feleségét egy általunk kiválasztott hölgy csábításának a hatására. Amikor megtörtént az esemény, akkor behívtuk. Megmondtuk, hogy az egészet felvettük egy titkos kamerával, közöltük vele a helyszínt és az időt. Megtagadta az együttműködést, a gyülekezetben bevallotta a bűnét és nem lett vén. Igazából örültem volna annak, ha a csoportunk rendelkezett volna titkos kamerával, mert akkor még látni sem láttam soha életemben. Blöff volt az egész.

– Voltak beszervezett embereik?
– Besúgók? Nem így neveztük őket. Ügynöknek neveztük a külső munkatársat. Volt, de nem én tartottam a kapcsolatot és nem én szerveztem be őket. Általában olyanok voltak, akik már Jehova Tanúi voltak, és valamivel rávettük őket, hogy szolgáljanak ki egy-két aprósággal. Alig volt egy tucat azoknak a száma akiket kívülről juttattunk be a gyülekezetekbe, de még így is túlzok. Általános módszer volt meggyőzni egy tagot arról, hogy segítsen minket egy alkalommal, mert hosszú távú együttműködésre nem lehetett rávenni senkit. Azt mondtuk, hogy az illető aki felöl érdeklődünk valójában prostituáltakhoz jár és le akarjuk leplezni. Az, hogy ez kiderüljön a gyülekezet érdeke is. Az alkalmi munkatársunk pedig alapos beszámolót készített a személyről, jobban regisztrálta a ténykedését, mint egy profi figyelő. Az ő segítségével megtudtuk, hol jönnek össze a felvigyázók, hol van a gyülekezet, mi hangzik el, mikor jön irodalom, stb. Minden ilyen információ segítette feltérképezni a szervezet működését. Pár hónap után közöltük a jóhiszemű Tanúval, hogy tévedtünk: az általunk figyelt személy nem parázna. Megköszöntük a munkáját, tiszta maradt a lelkiismerete és nagyon készséges volt. A legtöbb ma sem tudja ezért, hogy ügynök volt. Ha tudtuk volna valakiről, hogy parázna, akkor az információt felhasználva beszerveztük volna ügynöknek.

Hetvenes évek

– Nehéz volt beszervezni valakit ügynöknek?
– Az Állambiztonsági Hivatalnál előírták, hogy szükséges beszervezni embereket. Mindegy, hogy kit, mire, de kellett. Sok múlott azon, hogy hány beszervezést hajtottam végre. Így papíron rengeteg Jehova Tanúja lett az ügynököm, persze igazából nem. Szokás volt csak úgy hasraütésszerűen beírni, hogy a mai napon beszerveztem egy ügynököt. A hetvenes években beleegyeztem egy ingyenes bibliatanfolyamba is Jehova Tanúival, csak azért, hogy jelenthessem a főnökeimnek: aktív kapcsolatom van velük. Két éven át jártak hozzám, én pedig körmöltem a nevükben írt jelentéseket. Minden ilyen tanulmányozást követően elmentem a feleségemmel vacsorázni, és elszámoltam a találkozás költségei közé. Ez volt az álbeszervezés, majd miután leköltöztünk a megyébe, akkor is ezt csináltam, de nem voltak már bibliatanfolyamok.

– Tudatán kívül, hogy lett valaki ügynök?
– Egyszerűen úgy, hogy egy munkatársa kérdezősködött, vagy mint rendőr kértem a segítségét egy adott bűnügyben. Egy érdeklődőről elhitettem vele, hogy bűnöző. Jelentést készíttettem vele arról, hogy hogyan viselkedik a gyülekezetben a személy. Így tudtam meg, hogy abban a városban hol és mikor van a gyülekezet, mikor és honnan jöttek az Őrtornyok. Csak azért nem számoltuk fel az elosztóhelyet, hogy feltérképezzük az egész országos irodalom-ellátást, de ez a különböző állami szervezetek közötti összhang hiányában nem sikerült. Volt, hogy egy munkatárs eljátszotta az érdeklődőt, és így jutottam információhoz.

– Volt kívülről beküldött személy?
– Ez a kémkedés vagy információszerzés legköltségesebb és legdrágább módja. Mivel az érintett személy ma is él, erről nem szívesen mondanák sokat.

– Mi volt a megfigyelések célja?
– Ha igazat akarok mondani, akkor semmi. Csak mindent tudni akartunk. A Jehova Tanúi nem voltak ellenségek, csupán legalizációs problémáink voltak. Ha jól tudom a Szabadegyházak Tanácsába kellett nekik belépni ahhoz, hogy működhessenek törvényesen is. Ezt Jehova Tanúi nem akarták megtenni. Voltak tervek arra vonatkozóan mit tegyünk. Ilyen ötlet vagy terv volt az, hogy engedélyezzük az összejövetelek helyi megtartását, a térítőmunkát megint csak helyileg, és kész. Tudnak működni, és mégsem kell belépni sehova nekik. Csak ez esetben mégsincs országos szervezetük. Másik nagy gond, hogyha nincs országos szervezet, akkor nem lenne tisztázott az egyházi szolgálatot végzők munkahelye. Ha valakinek nincs bejelentett munkahelye, az KMK-s (közveszélyes munkakerülő). Az utazó egyházi szolgák munkáltatója pedig csak egy egyházi szervezet lehetne. Harmadik gond a katonai szolgálat. Megoldási javaslatként felvetődött, hogy kapjanak felfüggesztett börtönbüntetést, ami alól pár év múlva mentesülnek. De így meg nem lehetnének iparosok. De ezeknek a problémáknak a megoldása nem ránk tartozott, hanem az állami vezetésre. Végül 1988-ra kompromisszum született: lesz országos egyházi szervezet, de nem lépnek be a Szabadegyházakhoz; a nyugdíjasok lettek az utazó egyházi szolgák, vagy a nem nyugdíjasok csak a hétvégén szolgáltak; illetve maradt a felfüggesztett börtönbüntetés szokása.

-----

Ezen interjú alanya K. úr/testvér lett volna, aki elzárkózott a nyilatkozat elöl. Jehova Tanújaként lett ügynöke az Állambiztonsági Hivatalnak. Ma már lelkiismeret furdalása van e miatt. Többszörös elmozdíthatatlan akadályok miatt nem sikerül a beszélgetést létrehozni. Saját családján kívül mindenkit besúgott. Az állambiztonságiak megengedték, hogy a családjára ne súgjon, pedig az volt a nagykutya akire vadásztak. K. annak a testvérnek volt a rokona aki nagyban csempészte az irodalmat és az állami szervek még csak nem is gyanakodtak rá. A trükk egyszerű volt. A testvérnek saját kisiparos műhelye volt, ahová sokan jártak.

-----

Ádám 1969-ben ismerte meg Jehova Tanúit. Egyből börtönbe is került a sorkatonai szolgálat megtagadása miatt, ahonnan csak 1972-ben szabadult. 1973-tól 1998-ig felvigyázó volt. Aki élt Romániában Jehova Tanújaként az tudja, hogy ez volt a legnehezebb időszak (1973-1989-re értem). 1973 körül a szervezet három részre volt szakadva. Volt egy Brooklynhoz hű maradt vonal, volt egy romániai "specialitás" és az Igazhitűek, akik 1963-ban váltak ki. Ez önmagában nehézség volt. Volt még az állami üldözés, az 1975, és ez alapjában véve sok volt.
1975 miatt sokan csalódtak, mert a Brooklynhoz hű szervezet előrejelzéseiből arra lehetett következtetni, hogy 1975 elhozza a világ végét majd a földi paradicsomot. Ekkor többen átmentek az Igazhitű Jehova Tanúihoz, akik semmit sem mondtak 1975-ről. A másik két Jehova Tanúja csoport egyesítése ekkor kezdődött, és 1978–ban történt meg. Látszólag ez a problémák végét jelentette, de hamar kiderült, hogy csak Jehova Tanúi USA-ban lévő vezetése számára. A gyülekezetek száma és a testvérek száma szó szerint megduplázódott. A kiszakadt (ahogy ott nevezik lemaradt) szervezet felvigyázói és diakónusai nem örökölték automatikusan a pozíciójukat. A helyzet csak akkor rendeződött, amikor 1981-83 között ezen személyek nagy része visszakapta újbóli tisztségét.
Igazhitű Jehova Tanúi azért jelentettek gondot, mert a Brooklynhoz hűek nem beszélhettek velük elvileg. De mivel mindenki mindenkinek a rokona volt, ezért mégiscsak előfordultak eszmecserék. Az Igazhitűek meglátásai lassan kötelező érvényűek lettek a "rendes" szervezet tagjaira nézve is (tánc; jegyűrű). Úgy érzi a frontvonalon harcolt az igazságért. Talán sehol a világon nem volt olyan erős a külső és belső nyomás, mint Erdélyben.
Itt megragadom az alkalmat, hogy rákérdezzek az Igazhitűek állítására. Nevezetesen arra voltam kíváncsi, hogy kiszabadulhasson valaki a börtönből elég volt – e csatlakoznia a "rendes" Jehova Tanúihoz.
„– Ez olyan, mint a náci üldözés a II. világháborúban. A folyóiratainkban és az előadásokon mindig azt hangoztatjuk, hogy kimehettek volna a koncentrációs táborból, ha megtagadják a hitüket. Ez igaz volt félig. Ha valaki megtagadta a hitét, akkor a papíron azt is aláírta, hogy ezentúl bármikor elvállalja a katonai szolgálatot is. Vagyis teljes tagadás volt a szabadság feltétele.”
„–Ugyanilyen ez is. Azt kellett vállalni, hogy a börtönben lévő megszakítja a kapcsolatot az Igazhitű Jehova Tanúival. Rábeszélésként mondták, hogy szakítsanak, majd jöjjenek át hozzánk. Átjöttek, de ha lebuktak akkor ismét börtön, újabb nyilatkozatot tettek eléjük, hogy megszakítják velünk is a kapcsolatot."

Forrás http://www.bikbak.uw.hu
------

Utószóként egy bikbakkostól
Amúgy a témáról hatalmas anyag gyűlt össze annak idején, mert három forrásból is örököltünk eredeti dokumentumokat. Nem néhányat, hanem dobozokban rajták le az udvaromban egy kisterherautóról. Még 1998 őszén kaptam egy emailt, hogy érdekelne-e, mert a dokumentumok az állam számára értéktelenek, selejtezésre kerültek és most ki kellene dobni. Igent mondtam és másnap tényleg jöttek és építettek a dobozokból egy 3 méteres falat az udvarba. Sajnos csak néhány marardt meg belőle. Nagyobb része elveszett akkor, amikor nem volt hol aludnom, de nem a szemétbe került. Valahol, valakinél pihen, nagyjából sejtem is, hogy ki tehette rá a kezét.

(...) Minden dokumentumot elolvastam, több érintettel beszéltem. Az egyik kereskedelmi csatorna is volt nálam, hónapokig túrták az anagot, készítettek is egy dokumentumfilmet belőle. (...) A műsor Magyarországon nem ment le, a felvételek a nőnél vannak. Évek óta kérek másolatot, de még nem adta oda. (...)


http://hourglass2outpost.com/forum/index...ead&id=861
http://www.codexsinaiticus.org
08-23-2010 09:25 PM
Find all posts by this user
Janos
Member


Posts: 36
Group: Registered Plus
Joined: Aug 2010
Status: Offline
Post: #8
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

I try a little translation with Google Translation, it work pretty good. So, who are interested, just go on.

http://translate.google.com/#en|hu|split%0A


Text in Romanian

Persecution of Jehovah's Witnesses in Hungary

Note: This material is from an interview (with a former state security agent in Hungarian). This interview was made by a Jehovah's witness, asset, and after three years was put at our disposal (this is a group called Circle Friendly Bible researchers, a group of Jehovah's witnesses contrary, the group now defunct).


http://hourglass2outpost.com/forum/index...ead&id=861
http://www.codexsinaiticus.org
08-23-2010 09:30 PM
Find all posts by this user
e-magine
Disciple of Newness


Posts: 2,488
Group: Registered Plus
Joined: Dec 2006
Status: Offline
Post: #9
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

Here is am excerpt translated by Google:


(About the divisions of Jehovah's Witnesses - an interview with a brother named Adam)

Adam met Jehovah's Witnesses in 1969. Suddenly and reached the prison because he refused military service, where it issued only in 1972. Between 1973 and 1998 was the supervisor. Who lived in Romania as a Jehovah's witness, that knows it was the hardest period (1973-1989 understand). By 1973 the organization was split into three parts. There was a line that remained faithful to Brooklyn, was a "specialty" Romanian and True Faith, which seceded in 1963. This was a self-weight. It was still state persecution, in 1975, and it was from too much foundation.
Because in 1975 many were left disappointed, because the organization forecast Brooklyn so faithful could deduce that 1975 will bring end of the world, after the earthly paradise. So many have switched to True Faith Jehovah's Witnesses, who have not said anything about 1975. Joining the other two groups of Jehovah's Witnesses began then and came in 1978. Apparently, this meant the end of problems, but quickly found that only the U.S. leadership of Jehovah's witnesses. Meetings and the number of brothers doubled seeing eye. Overseers and deacons organization broken (or left as it is said there) do not inherit their position automatically. The problem was solved only when, between 1981-1983 when many of these people received back service.
True Faith Jehovah's Witnesses for that were a problem for Brooklyn faithful could not discuss with them the principles. But because each was a relative of each, though there have been changes of ideas. The views expressed by True Faith, began slowly to be considered mandatory for those in the organization "in order" (dance, ring). I think that fought the war for truth. Perhaps nowhere in the world was not so strong external and internal pressure, as in Transylvania.
Here I got chance to wonder about the claims of the True Faith. I was curious to know - was enough for someone to be released from prison, if they attach to the Jehovah's Witnesses "in order".
"It was like in Nazi persecution in World War II. In our publications and speeches always say that they could leave the concentration camps, if they renounced the faith. It was half true. If someone renounce their faith, then paper sign that from now is willing to satisfy the military service. I mean it was a total repudiation in order to obtain the release condition. "
"So it was here. Be accepted as one of the prison break in any relationship with the True Faith Jehovah's Witnesses. To convince told to separate and come to us. They came, but if they were caught, then again received prison and gave them another statement, to break contact with us. "


avatar:
Henry Ward Beecher-1872 Preacher of Plymouth Church, Brooklyn, in his home later bought by C.H. Russell.
He is looking at the Brooklyn Bridge,,,, is it the way into, or, out of Brooklyn for you?
08-23-2010 09:51 PM
Find all posts by this user
Janos
Member


Posts: 36
Group: Registered Plus
Joined: Aug 2010
Status: Offline
Post: #10
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

My desire, what I believe, and why I believe what I beleive:


My desire

My desire is to be a true Bible believer, a true witness for Almighty God, Jehovah and for His heavenly Son, Lord Jesus, with all my entire life. I want to be free in the truth, "free" in Biblical sense, free from the Devils' errors, strong in faith in God and His Son, in the Bible and it's message, true in true love and honest in the holy repentance.

For me the Bible is the last authority in the matter of faith. It is written in the Bible, and I agree that the Bible contain the word and will of God for the ancient, present and future time. That's why I believe this book is The Holy Scripture, inspired by God and it is useful for our fulfillment and salvation: 2Timothy 3:15-1, 1Corinthians 4:6. Any teaching, prophecy and conduct must be verified with the Bible, but careful, because it can be misinterpreted: 2Peter 3:15,16, Revelation 22:18,19.

Why I believe in God's existence?

Because:

"The heavens declare the glory of God;
the skies proclaim the work of his hands.
Day after day they pour forth speech;
night after night they display knowledge.
There is no speech or language
where their voice is not heard.
Their voice goes out into all the earth,
their words to the ends of the world."
Psalm 19: 1-4b

And because:

"since what may be known about God is plain to them, because God has made it plain to them. For since the creation of the world God's invisible qualities—his eternal power and divine nature—have been clearly seen, being understood from what has been made, so that men are without excuse."
Romans 1:19

Why I believe in the Son of God?

Because is written about Him:

"The Sovereign LORD has given me an instructed tongue,
to know the word that sustains the weary.
He wakens me morning by morning,
wakens my ear to listen like one being taught.
The Sovereign LORD has opened my ears,
and I have not been rebellious;
I have not drawn back.
I offered my back to those who beat me,
my cheeks to those who pulled out my beard;
I did not hide my face
from mocking and spitting.
Because the Sovereign LORD helps me,
I will not be disgraced.
Therefore have I set my face like flint,
and I know I will not be put to shame."
Isaiah 50:4-7

"See, my servant will act wisely;
he will be raised and lifted up and highly exalted.
Just as there were many who were appalled at him—
his appearance was so disfigured beyond that of any man
and his form marred beyond human likeness—
so will he sprinkle many nations,
and kings will shut their mouths because of him.
For what they were not told, they will see,
and what they have not heard, they will understand."
Isaiah 52:13-15

"Who has believed our message
and to whom has the arm of the LORD been revealed?
He grew up before him like a tender shoot,
and like a root out of dry ground.
He had no beauty or majesty to attract us to him,
nothing in his appearance that we should desire him.
He was despised and rejected by men,
a man of sorrows, and familiar with suffering.
Like one from whom men hide their faces
he was despised, and we esteemed him not.
Surely he took up our infirmities
and carried our sorrows,
yet we considered him stricken by God,
smitten by him, and afflicted.
But he was pierced for our transgressions,
he was crushed for our iniquities;
the punishment that brought us peace was upon him,
and by his wounds we are healed.
We all, like sheep, have gone astray,
each of us has turned to his own way;
and the LORD has laid on him
the iniquity of us all.
He was oppressed and afflicted,
yet he did not open his mouth;
he was led like a lamb to the slaughter,
and as a sheep before her shearers is silent,
so he did not open his mouth.
By oppression and judgment he was taken away.
And who can speak of his descendants?
For he was cut off from the land of the living;
for the transgression of my people he was stricken.
He was assigned a grave with the wicked,
and with the rich in his death,
though he had done no violence,
nor was any deceit in his mouth.
Yet it was the LORD's will to crush him and cause him to suffer,
and though the LORD makes his life a guilt offering,
he will see his offspring and prolong his days,
and the will of the LORD will prosper in his hand.
After the suffering of his soul,
he will see the light of life and be satisfied;
by his knowledge my righteous servant will justify many,
and he will bear their iniquities.
Therefore I will give him a portion among the great,
and he will divide the spoils with the strong,
because he poured out his life unto death,
and was numbered with the transgressors.
For he bore the sin of many,
and made intercession for the transgressors."
Isaiah 53:1-12

Why I believe in the Bible?

For it's prophecies, which was confirmed by the history (for example Josephus Flavius)

"Jesus left the temple and was walking away when his disciples came up to him to call his attention to its buildings. "Do you see all these things?" he asked. "I tell you the truth, not one stone here will be left on another; every one will be thrown down."
Matthew 24:1,2
Titus and his army fulfilled this profecy.
Time always tells the truth!

Your humble servant in the precious faith ot the truth,
Janos, EU


http://hourglass2outpost.com/forum/index...ead&id=861
http://www.codexsinaiticus.org
08-24-2010 03:05 AM
Find all posts by this user
e-magine
Disciple of Newness


Posts: 2,488
Group: Registered Plus
Joined: Dec 2006
Status: Offline
Post: #11
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

Hi Janos! You fit well here! what is your JW backround?


avatar:
Henry Ward Beecher-1872 Preacher of Plymouth Church, Brooklyn, in his home later bought by C.H. Russell.
He is looking at the Brooklyn Bridge,,,, is it the way into, or, out of Brooklyn for you?
08-24-2010 01:16 PM
Find all posts by this user
Bangalore
Member


Posts: 6,131
Group: Registered Plus
Joined: Dec 2006
Status: Offline
Post: #12
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

Welcome Janos. There is another brother from Romania here. His name is Rus Virgil. Do you know him?

Warm Christian Love
Bangalore


"While producing people who were outwardly moral, they subverted the essential qualities of humility, compassion and mercy." - Raymond Franz
http://www.spiritualbrother.blogspot.com/
08-26-2010 09:31 AM
Visit this user's website Find all posts by this user
Janos
Member


Posts: 36
Group: Registered Plus
Joined: Aug 2010
Status: Offline
Post: #13
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

e-magine Wrote:
Hi Janos! You fit well here! what is your JW backround?


Hi,
It is a long story.
In 1992 I was baptized in the TF JW's, and in the 1998 I was baptized in the Official Branch of JW's.


http://hourglass2outpost.com/forum/index...ead&id=861
http://www.codexsinaiticus.org
08-28-2010 06:18 AM
Find all posts by this user
Janos
Member


Posts: 36
Group: Registered Plus
Joined: Aug 2010
Status: Offline
Post: #14
RE: Greetings with Matthew 10:12,13

Bangalore Wrote:
Welcome Janos. There is another brother from Romania here. His name is Rus Virgil. Do you know him?

Warm Christian Love
Bangalore


Hi, Bangalore!
No, I never meet him, but yes I know him on the net.
Best regards!
Janos


http://hourglass2outpost.com/forum/index...ead&id=861
http://www.codexsinaiticus.org
08-28-2010 06:22 AM
Find all posts by this user

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: